Gázelemző rendszerre van szüksége? Akkor már tudja, mely gázokat szeretné mérni, nyomon követni, regisztrálni és valószínűleg van elképzelése a mérési tartományokról és a pontossági követelményekről, továbbá talán van költségvetése a rendszerre. De mely egyéb szempontokat kell figyelembe venni, és valójában hogyan tervezi meg a rendszert?

 

Legyen szó levegőminőség-ellenőrzésről, folyamatos kibocsátás-figyelésről vagy folyamatirányításról, a szempontok hasonlóak. Először is valószínűleg szembe kell néznie költségvetési korlátokkal. Nézzen szembe a ténnyel és fogadja el: mindig azt kapja, amiért fizet. Bizonyos esetekben elegendőek a rövid élettartam és a korlátozott teljesítményjellemzők, de a tartósságnak és a minőségnek ára van. Nemcsak a rendszer kiépítéséhez szükséges kezdeti beruházást eszközölnie, hanem a rendszer teljes élettartama alatt a teljes tulajdonlási (üzemeltetési) költséget is meg kell vizsgálnia.

 

A teljesítményjellemzők, például a mérési tartományok, az érzékelési küszöbértékek és a pontosság tovább aspektusokat adnak a kérdéskörhöz. Az ilyen információk egyik forrása természetesen a különböző gyártók adatlapjai és egyéb marketing anyagok, de ha rendelkezésre állnak, akkor az kiszemelt gázelemző készülékek független teljesítményértékelését is jól teszi, ha megkeresi. Az egyik ilyen forrás, amely kényelmes összehasonlítást is biztosít a gyártók és a modellek között, a www.qal1.de weboldalon található, ahol a német TÜV teszteredményeket tesz közzé a mérőkészülékek / berendezések európai szabványain alapuló tesztjeiről.

 

A jó mérési teljesítmény jó, de nem ez az egyetlen kritikus paraméter. Ugyanilyen fontos az adatok magas mennyiségi és minőségi rendelkezésre állása. A magas rendelkezésre állás elérése érdekében alacsony karbantartási igényű és referenciákkal rendelkező mérőrendszert kell választania, amely garantálja a valós körülmények között mutatott teljesítményt és működést.

 

Mostanra már elképzelhető, hogy tudja mely mérőkészülékeket és egyéb érzékelőket szeretné használni. Itt az ideje az integrációnak. Hogyan lehet rögzíteni az egyes berendezések jeleit, és hová kell elküldeni az adatokat? Szüksége van egy sokoldalúan konfigurálható adatrögzítő rendszerre, amely rugalmasan képes támogatni a jelenlegi és a jövőbeni igényeket, mind a kommunikációs interfészek, a biztonság és a bővítési képességek tekintetében.

 

A mérőkészülék(ek) és más egyedi egységek listájának elkészültével ideje megvizsgálni a gyakorlati szempontokat. Hol kell elhelyezni a rendszert? Akár a város központjában, akár ipari környezetben helyezkednek el, szüksége lesz a berendezések elhelyezésére és védelmére szolgáló helységre. Biztonságosnak kell lennie a hozzáférés és a behatolás ellen. Ha a szabadban található, védeni kell a zord időjárástól, és valószínűleg légkondicionálóra van szüksége lesz ahhoz, hogy a műszereket megfelelő üzemi körülmények között tudja tartani. Ne felejtsen el megállapodni a föld / üzem / telephely tulajdonosával, szükség esetén beszerezni a tervezési engedélyeket, kiépíteni az áramellátást, és egyes esetekben a műszerlevegő kialakítását, valamint megkönnyíteni a telephelyhez való hozzáférést a telepítő és karbantartó személyzet számára!

 

Ezután „csak” az eszközök megvásárlása, a telepítés tervének végrehajtása és az előre megtervezett karbantartási program elindítása van hátra. De higgye el: a gázelemző rendszer megtervezésére kialakítására fordított perce búsásan megtérül a kényelmes könnyű és egyszerű karbantartások alkalmával!